søndag 31. oktober 2010

Jeg liker ikke Halloween jeg…..

….ikke ut fra et kristent standpunkt. Har forsåvidt ikke noe i mot det sånn prinsipielt. Helt ok i USA der de har lange tradisjoner for det (så lange de kan være i et så ungt land). Jeg misliker Halloween fordi den fortrenger en vakker tradisjon her…..allehelgensdag.

Jeg synes dette er en dag for stille ettertanke. Ikke for “trick or treat”. For meg er dette en dag da jeg kan minnes alle de som har vært i livet mitt og som ikke er der lenger. Alle de som på forskjellig vis har betydd noe for meg og som har vært med å forme meg til den jeg er i dag.

Jeg minnes min mamma som på grunn av sykdom aldri ble den mammaen jeg trengte. Jeg sørget nesten ikke da hun døde, merket egentlig ikke at hun var borte fordi hun egentlig aldri hadde vært der. Samtidig minnes jeg den mammaen jeg har fått lov å lære å kjenne etter at hun ble borte. En mamma som jeg i dag har et sterkere og mer kjærlig forhold til enn jeg noen gang hadde da hun levde.

Jeg minnes min aller første kjæreste som ga meg så masse selvfølelse da jeg trengte det som mest. Som ga meg følelsen av å være den ene og foretrukne, som en trenger så sårt når en er 16 år og usikker.

Jeg minnes mine to bestemødre som døde så alt for tidlig, jeg var var bare 7 og 8 år da de døde. Men jeg har varme og tydelige bilder av dem som er så gode å kjenne på. Min mormor som kunne strikke ei stor herrekofte på bare et par dager, og som alltid satt i stolen i hjørnet av soverommet sitt og strikket. Som hadde masse porselensdyr på kaminhylla si pg som spiste egg til frokost hver dag, ikke bare på søndag! Tenk det! Mormor som kalte bussen for ruta og som tok meg med på kafe hver høst når jeg hadde hatt første skoledag. Farmor som alltid hadde bunker på bunker med ukeblader og som til tross for at hun hadde en bitteliten leilighet midt i byen (med utedo under trappa), hadde en bestestue der det alltid var kaldt, og der det på det blondekledde runde bordet som var senter i rommet var stappfullt av bilder av familie. Både generasjonene før henne og etter henne. Farmor som fortalte så levende om hvordan det var da hun og farfar bodde i dette knøttet av en leilighet med 8 barn!

Jeg minnes venner og kolleger som gikk bort så alt for tidlig, og som måtte gi opp kampen mot sykdom, eller som så meningsløst ble borte i ulykker.

Jeg kjenner på gleden over alle mine kjære som jeg slipper å minnes fordi jeg fremdeles har dem i livet mitt.

Det er det denne dagen betyr for meg. Derfor er jeg den kjipe nabodama som ikke har godteri å by på når det ringer på døra. Jeg setter heller et lys i vinduet til kvelden og minnes. Det er så godt med litt stille ettertanke av og til……

9 kommentarer:

TurboLotte sa...

Et flott innlegg dette. Så sant, så sant.

(Jaggu blogget vi ikke helt samtidig,nesten på minuttet!!)

Britt Åse sa...

Åja, det er så sant. Fin post, Ellea!

Elsa sa...

Flott innlegg Ellea. Det er dette Allehelgensdag handler om for meg også. Tenke på de som ikke er i livet vårt lengre, og tenne et lys for dem i kveld.

Kirsten sa...

Jeg er SÅ enig !
Nydelig beskrivelse av minnene dine, takk for at du deler.

krepsemor sa...

Jeg er så enig, så enig! Noe til ettertanke!
Ha en fin uke!

New Dawn sa...

Virkelig til ettertanke, tusen takk for nydelig innlegg. Har tent lys jeg også.

hildeg sa...

Dette er tiden for ettertanke. Jeg hadde gleden av å lese folk teksten i kirka i dag - på Bots og Bededag, som er vår kirkes navn på dagen i dag. En dag for ettertanke og oppgjør med hva vi selv kan forbedre i vårt liv. Neste søndag er allehelgensdag. Da skal Cantarelle synge - gleder meg til de også. Det er dagen for å minnes de døde. Før var dette nyttårsaften i vår menighet, men etter internasjonal påvirkning er det flyttet til allehelgensdag.

anne - moseplassen sa...

Fint sagt Ellea :)

Allehelgensdag er undervurdert, en fin dag for minner og tanker som fort kan drukne i halloweenmaset.

I hjembygda mi har de i mange år hatt en tradisjon med å innvitere alle pårørende for avdøde og andre som måtte ønske å komme til en kirkekonsert. Skikkelig flott dag hvor man kan samles i kirken for ettertanke og felleskap. Denne er forsøker man legge til en annen helg en den man feirer Haloween, det er jo ikke to ting som passer så godt sammen.

(men forresten, ja USA er ungt, men Halloween kommer fra England, egentlig).

Bjørg 47 sa...

Veldig flott skrevet, tankevekkende. Jeg har liksom ikke noe dorhold til dette, siden jeg ikke hadde noe forhold til besteforeldrene mine, og fortsatt har mine foreldre i live, 89 og 90 år. Men tanken går til alle dem som har mistet amilie og venner på en eller annen måte. Derfor kjempeviktig å besøke de som sitter mye ensomme, besøke dem mens de ennå lever. Ha en fin uke.