lørdag 16. januar 2010

Året som var……

Tenkte jeg skulle lage en liten kavalkade over 2009, ja før 2010 er over altså…….

…..så her er en liten oversikt over årets:……

Årets skuffelse:

Var rett og slett sommeren. Den var våt våt den. Plaskvåt!

Årest morsomste prosjekt:

Muring av tråkkheller .

DSCN3349 DSCN3351

Charlotte, Anita H2 og jeg satte igang med å lage heller av sement. Det var utrolig moro!

Vi fikk leke oss med sølekaker igjen og helle ble faktisk riktig flotte. Nå danner de en liten sti fra hageporten og ned til paviljongen. Jeg fikk ikke laget ferdig alle,så vi får fortsette til våren:) Jippi!

Årets Fuchsia:

Skrekkelig vanskelig å velge. De er så vakre alle sammen på sin måte. Etter mange overveielser falt valget på Golden Anniversary

golden anniversary2Årets Pellis:

Interessen for Pellis har dalt i takt med at interessen for Fuchisa har økt, men de er utrolig vakre, lette å ta stiklinger av og enkle å overvintre. Den vakreste av de alle i år var Rococco. Heldigvis ser det ut til at den har overlevd vinteren så langt, og jeg har også fått to stiklinger som ser ut til å klare seg:)

rococco

 

Årets Rose:

Her er det normal vanskelig å velge, det er så mange vakre. Men i fjor var det en som pekte seg ut for meg, og det var Händel.

Hændel (2)

Årets tabbe:

Tja……årets tabbe var vel egentlig å begynne å så året før. Jeg fikk nytt lysthus i november 2008 og orket ikke å vente til våren med å ta det i bruk, så dermed begynte jeg å så. Til og med erteblomster:)) Kanskje ikke nødvendig å si at en del av blomstene ble temmelig store før jeg hadde sjans til å sette dem ut, og når jeg i tillegg var i Tyrkia en uke i begynnelsen av mai, og måtte vente med å sette ut til jeg kom tilbake, begynte det etterhvert å tyte ut gjennom dørene. Men gøy, det var det!

Årets graveprosjekt:

Før fjoråret hadde jeg ingen bed i hagen, til da hadde jeg bare hatt blomster i krukker. Til sammen ble det gravd opp 7 bed med smått og stort. Hageflekken foran huset bruker vi ikke til noe, så der prøvde jeg å lage en liten “minipark”. Det går en gangsti forbi huset vårt, så det er mange mennesker som passerer i løpet av en dag. Det var ordentlig hyggelig når folk stoppet opp og beundret blomsterprakten. Det aller hyggeligste var da en nabo lenger borte i gaten fortalte at hennes datter på 8 år fortalte at hun alltid måtte stoppe opp og kikke når hun kom til hagen med alle blomstene:)

bed foran huset

Årets vannprosjekt:

Ingen park uten en fontene………jeg har alltid drømt om å ha en dam, men fant ut at det ble ambisiøst å sette i gang med det i min lille minipark, fordi hagen heller en del. Derfor ble det fontene. Jeg fikk kjøpt en liten fontene for en billig penge på en lavprisbutikk i nærheten. 398,- for å være helt nøyaktig. Den hadde et ørlite vannreservoir, så den gikk tørr før du fikk snudd deg………..Snille mannen min dro til en sementbedrift i nærheten og fikk kjøpt et sementkar jeg kunne sette den oppi. Da ble det fart på sakene, for ikke å si vannet:) Til slutt var det enda en snill mann, denne gangen mannen til Charlotte som skaffet meg rullesteiner jeg kunne legge rundt, og så fikk jeg plantet sedum mellom steinene. Nå er jeg spent på om pumpa virker når våren kommer.

fontenestart fontenefortsettelse fonteneslutt

Årets beste:

……var en uunnselig liten sak………en stemorsblomst. ‘yesterday, today and tomorrow’. Den startet som hvit og etterhvert skiftet den farg til først lys lilla og deretter mørk lilla. Den ene det var veeeeeldig bra at jeg sådde i november:) Jeg satte dem ut i verandakasser i slutten av april. Etterhvert satte jeg dem ut i et av bedene bak i hagen, og der blomstret den utrettelig til frosten kom. Dessverre har jeg ikke fått sådd den i år, men jeg satser på at den frøsådde seg i fjor. Siden jeg ikke hadde andre stemor kan jeg jo håpe på at de blir like morplanten…….

stemor2 stemor3 stemor1

Årets verste:

….orket jeg ikke engang å ta bilde av. Det var en selvsådd Dahlia som hadde den styggeste skitten brunorange farge jeg noen sinne har sett!! Vekk med den!

Årets klatrer

Jeg har fått litt dilla på klatreplanter og jeg har en del steder det kan klatres. En av favorittene er Solanum Jasminoides. En annen jeg har store forventninger til er Pandorea Jasminoides, som Orchis så vennlig sendte en stikling av i fjor. Den rakk aldri å blomstre og står nå til overvintring i drivhuset. Jeg er utrolig spent på den:) En annen festlig sak var den hvite klokkeranken som egentlig var mer lysegul enn hvit. Den som til slutt gikk av med seieren var en Clematis. ‘Sieboldi’ som jeg hadde siklet på en stund. Den er en sart liten sak, så den ble plantet i en stor krukke og overvintrer i drivhuset.

sieboldi

Årets matglede:

…….var tomaten ‘green grape’. Den gjorde stor lykke, til og med blandt dem som ikke liker tomater:) Og så oppdager jeg til min store forskrekkelse at jeg har ikke finner bilde av denne…….forsvunnet etter at jeg fikk ny laptop:(

 

Årets “stayer”

….var utvilsomt rennesanserosen på bue som jeg kjøpte i 2008. Den fikk stor krukke og hedersplass og takket for dette med å ikke ha en eneste blomst hele sommeren. Da høsten kom ble den gravd opp av krukka, klippet hardt tibake og stappet ned i en liten plastpotte i påvente av at jeg kanskje kunne få prakket den på noen. I den lille plastpotten stod den gjennom hele vinteren. Dvs den hadde veltet så den lå gjennom hele vinteren. Stor ble forskrekkelsen da jeg på forsommeren så at det begynte å komme knopper på den. Igjen fikk den stor krukke og hedersplass og denne gangen kvitterte den med masse vakre roser gjennom sommeren og helt til frosten kom

rennesanserose 

Årets etterlengte

Jeg har lenge ønsket med bambus, men tenkte at jeg ikke hadde plass til det. Men så fant jeg ut at den kan klare seg fint i en stor krukke. Så i sommer ble jeg den stolte eier av en bambus. Den ble flyttet litt rundt men til slutt havnet den i hjørnet bak paviljongen. Den siler lyset så vakkert og så er det en deilig lyd å høre på når en sitter i paviljongen.

bambus

Årets duppeditt:

….var utvilsomt krukketralla som jeg fikk kjøpt for kroner 26,- på netthandelen. For meg som har mange store krukker er det et slit å flytte på dem. Plutselig var det bare en lek :)

DSCN2657

Årets overraskelse:

At jeg fikk en melon. Jeg fikk en liten frøplante av Charlotte på våren og tenkte at jeg nok som vanlig kom til å få masse blomster og melonemner men ingen frukt. Men så ble det altså en!! Den ble spist med andakt som dessert til en søndagsmiddag på sensommeren:)

melon 1 melon

Årest pynt:

Dette året fikk vi Jula varehus her i byen. Masse kjekke hageting til en rimelig penge:) Og der fant jeg altså denne søppekasse pynten. Vi må sette ut søppelkassene våre på plassen foran huset når det skal tømmes, og nå er det ikke lenger tvil om hvilken som er vår når de skal hentes inn igjen. De står like ved inngangen og ødela hele førsteinntrykket tidligere. Tenk at en søppelkasse kan bli dekorativ:)

søppel satt ut nærbilde blomster

…..og så håper jeg inderlig at sommeren 2010 blir bedre enn sommeren 2009 var……..

11 kommentarer:

orchis sa...

En fin kavalkade over ditt hageår 2009. Selv om sommeren ikke var den beste, har du likevel mange blomstrende opplevelser og gjøremål å se tilbake på. Blikket mitt festet seg leeeenge ved Årets Fuchsia... Sikle! Fontenen er også lekker! Du skriver at du er spent på om pumpa virker... Tok du den ikke inn??
Jeg venter spent på frøene fra deg! Takker igjen!
God helg til deg og dine.

Ellea sa...

Nope......får ikke ut pumpa, den går gjennom et hull i bunnen som er sementert igjen......enten virker den eller så virker den ikke:)

Dersom den fuchsen overlever vinteren skal jeg se om jeg ikke kan få tatt en stikling til deg:)

God helg til deg og din:)

Wenche sa...

For en flott og herlig oppsummering du har laget for 2009 :-)
Håper virkelig du får like mange oppturer og fantastiske hageopplevelser i 2010 som i 2009 - i tillegg til langt bedre vær!

Fortsatt god helg :-)

TurboLotte sa...

Oj!! Den var flott!!
Så utrolig gøy å se alt igjen. Får jeg lov å kopiere idèen din?

Ellea sa...

Feel free:) Jeg gleder meg til å se den:)

AnitaH2 sa...

Åh, flott kavalkade! En del var jo forunderlig kjent, da...
;-)
Kjenner at jeg er litt glad jeg ikke tok sjansen på å kjøpe C. Sieboldii når jeg måtte overvintre den utendørs sånn Fimbulvinter som vi har hatt nå! Men samtidig kjenner jeg at den er verdt pengene selv om den må bli innkjøpt på nytt og kalles sommerblomst hvert år...

Ellea sa...

Helt enig Anita:) Jeg vet jo enda ikke om den overlever vinteren i drivhuset enda.....og gjør den det ikke skal jeg ha ny!

Gry sa...

Skikkelig flott kavalkade! Mye jobbing her, men det er jo ok når det er så fine minner og bilder!

amo sa...

Så flott oppsummering av hageåret 2009. Vi satser på at sommeren blir bedre i år ☺

lavendel mio sa...

Tusen takk for at vi fikk vere med på denne flotte hagevandringen...slikt liker vi:)
Så mye vakkert du viser, og den fuksiaen tok helt kaken:)
Ønsker deg en fin uke,Hanne

Vivi sa...

Selv om fjorårets sommer var våt, så har jo du oppnådd masse i hagen din. Så gøy med melon og pynten på braskeduken husker jeg fra bloggen din. Bambusen ble jo kjempe flott.
Vi krysser fingrene for et bedre år i år. Klem