fredag 5. desember 2008

Livets elv

livets elv

 

Livets elv er en spennende metode som kan brukes sammen med både barn, voksne, par og familier. Man bruker tau og symboler. Dersom man følger en elv fra begynnelse til slutt, ser en at den av og til bølger seg, av og til stopper opp. Den raser av gårde i et enormt tempo eller den siger stille avgårde. Slike er det også med livet. Tauet skal symbolisere livets elv. Man kan velge å legge et tau som skal vise hele livet eller deler av det.

En bruker symboler for å markere hendelser i livet. Papirsirkler for å vise følelser, og forskjellige gjenstander som representerer hendelser, mennsker eller relasjoner. Det kan være en sterk opplevelse å se livet, eller hendelser i livet visualisert foran seg på gulvet.

En kollega forteller om en famile fra Afghanistan der mor og datter hadde opplevde grusomme ting, og far hadde ikke kunnet være der for å beskytte dem. Datteren symboliserte denne hendelsen med en giftflaske. Min kollega spurte hvor mye ondskap det hadde vært i flasken under hendelsen, og jenta fylte den helt til randen med vann. Han spurte henne hvor mye det hadde vært i den da de kom til Norge. Hun helte ut halvparten. Da han spurte hvor mye det var i den nå, helte hun ut enda litt til og deretter plasserte hun den på tauet før flukten. Den lar jeg være igjen i Afghanistan sa hun.

En liten gutt hadde opplevd vonde og traumatiske ting og markerte denne hendelsen med en stor stein. Da han ble spurt om hvor stor steinen var nå byttet han den ut med en mye mindre stein. Blir steinen noen gang borte, ble han spurt, og svarte "En så stor stein kan aldri bli helt borte, men jeg klarer å leve med den lille steinen".

Denne uken har jeg vært på "teambuilding" med jobben. På en hytte på høyfjellet. Vi skulle selvfølgelig jobbe en del, men noe av det viktigste var å bli kjent med hverandre. Den siste av oss ble ansatt i mai. Noen av oss kjente hverandre fra før, andre hadde ikke møtte hverandre eller noen av de andre før. Vi valgte å bruke livets elv for å bli kjent med hverandre. Vi skulle alle legge tauet vårt fram til vi begynte å jobbe i BarnsBeste, og så skulle vi markere tre hendelser som har vært viktige for at vi er den vi er i dag. Det var en sterk og flott opplevelse og vi ble kjent med hverandre på en helt spesiell måte i løpet av de timene.

Bildet over er tauene til alle oss 7 i BarnsBeste og noen av symbolene vi brukte for å markere hendelser. Noen ganger går tauet rett fram, av og til bølger det seg og andre ganger slår det krøll på seg. Tauene berører hverandre på forskjellige punkter og på et punkt møtes alle. Vi markerte både gode og vonde hendelser. Det mest spennende var da vi fortalte historien bak symbolene.

En av de viktige hendelsene som jeg la ut på tauet mitt var da jeg ble hagegal:-)......og det markerte jeg med en blomst:-).

10 kommentarer:

hildeG sa...

En av de viktige hendelsene som jeg la ut på tauet mitt var da jeg ble hagegal:-)......og det markerte jeg med en blomst:-).

:D
Så bra...

Juni sa...

Flotte bolder du hadde fra Hovden!
Å visialisere livet på denne måten var en spennende måte å "se" livet sitt på. Kan tenke meg det er mange som får et sterkt møte med de krumspring elva gjør på sin vei.

Juni sa...

Rettelse:
Det skal selfølgelig være flotte bilder fra Hovden.

Harryford sa...

Spennende! - Nesten "for spennende"!!!

Ser det er mange krokete livsløp der på gulvet! Levde livsløp - følte livsløp, i forhold til...de - det - en "sammenligner" seg med!

Spennende å utføre på "tvers" av alder, soial staus, kulturer etc! Kankje særlig hvis personene har levd i samme "rom" og tid!

Ps Takk for fine komentarer ang min siste "krøll" på "elva"!

Anonym sa...

Så flott, Ellea! Jeg kan tenke meg at det var både litt skummelt og veldig fint å gjøre det der sammen med de andre.
Likte den blomsten din, ja :-)

Charlotte sa...

Så spennende! Tror ikke det finnes nok dingser til mitt tau. Kan kanskje bare legge det i en haug. Ha-ha!!

Sine sa...

Livets elv ja, skremmende og spennende. Det er tøft å se livet sitt så konkret, men godt også.

Godt med pause i hagen iallefall. Hageinteressens fødsel hadde blitt en blomst på mitt tau også. Bare godt!

God helg, Ellea.

Anonym sa...

Jeg syns det er flott å lese dine innlegg. Du framstår som så ekte og helstøpt at jeg føler en automatisk ærbødighet overfor dine betraktninger.

Jeg har selv levd over 36 nærmest totalt ubekymrede år og har av og til godt av å få en påminnelse om at min tilværelse ikke er representativ. Og ingen klarer å formidle dette bedre enn du gjør.

Ellea sa...

Takk for kommentarer. Det er tydelig at vi har mange som har hatt en livets elv som har gjort sine "krumspring" og har vi ikke hatt det er det alltid nyttig å ta en liten titt på livselven sin for å lære mer om seg selv.

Takk skal du ha for kommentaren din Øyvind. Jeg kjente ærbødighet da jeg leste den.......

Anonym sa...

I wish not acquiesce in on it. I over warm-hearted post. Specially the designation attracted me to be familiar with the whole story.