søndag 12. april 2009

Oppskrift på Sri Lanka mat

På oppfordring kommer jeg har med oppskrift på Sri Lanka maten jeg laget tidligere i påsken. Alle oppskriftene er beregnet til ca. 4 personer.

Kyllingcurry:

1 1/2 kg. kylling i litt store biter. Jeg pleier å bruke kyllinglår som jeg deler i to eller tre biter.

3 ss. karripulver og 3 ss. chillipulver. Dette er veeeeldig sterkt. Til den milde varianten bruker jeg en toppet teskje av hver, deretter tar jeg av litt av væsken som jeg lager til en sterkere saus ved å tilsette en toppet ss. av hver.

2 ss salt, eller etter smak.
1 1/2 ss. finhakket ingefær
6 fedd hvitløk
1 finhakket liten løk.
2 grønne chillier - finhakket.
3 store tomater (flås og kuttes i skiver)
6 karri blader
6 kardemommefrø (dvs. 6 "belger" som man åpner og støter frøene inni i morter)
6 nellikspiker - som støters til pulver
2 kanelstenger

Stek kyllingbitene lett og legg dem i en stor gryte. Stek løken til den er blank og ha den oppi gryten sammen med kyllingen. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra tomatene, grønn chilli og hvitløken)
Tilsett litt vann, rør godt og la det putre under lokk i en halv time.
Deretter tilsetter du tomatene, den finhakkede chilien, hvitløken og kokosmelken og lar det putre uten lokk i et kvarter.
Kokosmelken er oppgitt i kopper, jeg pleier å bruke en vanlig kaffekopp, ikke krus.



Lam curry:
1 1/2 kg lammekjøtt skåret i fingertykke skiver/biter.
2 mellomstore løk, finhakket
6 fedd hvitløk
1 ss. hakket ingefær
1 kanelstang
10 karriblader
3 ss. karripulver og 2 ss. chillipulver (her gjør jeg det samme som med kyllingcurryen)
1/2 kopp eddik
salt etter smak
1 kopp kokosmelk.
Stek kjøttet og legg i en gryte. Stek løk og krydderier og ha dette også i gryten. Tilsett eddik og la det hele putre til kjøttet er mykt, med lokket på. Tilsett deretter kokosmelken og la det putre videre med lokket av i et kvarter.

Mellum (bladcurry)

Mellum er en blanding av grønne blader og kokosmasse. Du kan lage mellum av f.eks. hodekål, brokkoli, kinakål eller blader du finner i naturen og som du vet er spiselige. Jeg pleier ofte å buke kinakål.

Du lager mellum slik:
1/2 kg. blader
1/4 kg. kokosmasse (la den ligge i bløt en stund før du bruker den)
2 ss. vanlig karri
1/2 ts. safran (eller gurkemeie)
1 ts. salt
2 finhakkede grønne chillier
1 ss. sitronsaft
1 liten løk
2 fedd hvitløk
1 strøken ss. sennep

Ha finhakkede blader og fuktig kokosmasse i en bolle. Tilsett karri, safran, salt, finhakkede grønne chillier, litt av den finhakkede løken og finhakket hvitløk. Bland godt.
Resten av den finhakkede løken stekes gylden i olje. Ha i sennep. Tilsett ingrediensene fra bollen og bland godt. La det surre et kvarters tid. Ta gryten av platen, tilsett sitronsaften og server.


Pol Sambol (kokos salat)
Kjøttet fra en kokosnøtt (eller en pose med bløtlagt kokosmasse)
1 ss. chillipulver
1 liten finhakket løk.
1 dl. sitronsaft
Salt etter smak

Finhakk kjøttet fra kokosnøtten (eller legg kokosmassen i bløt), og bland det godt med restren av ingrediensene.

Et lite tips: Rettene kan lages ferdig tidlig på dagen og varmes opp før servering.





4 kommentarer:

Charlotte sa...

Åh himmel....

Juni sa...

Så godt dette høres ut.
Men hva er karri blader?
Kjøper du en karriplante eller?
På Vung Tau?

Ellea sa...

Jni: Karriblader får man kjøpt i poser på orientalske butikker. De er tørket.

solfrid sa...

Tusen takk!

Har du dessertoppskrifter, også? Vi er søtmonser i vår familie...