søndag 19. april 2009

Plutselig var det kommet en hage foran huset:-)

Ja den har ikke dukket opp over natten da, men vi har fått gjerde rundt den nyanlagte hageflekken foran huset, og plutselig var det en hage og ikke bare en plen.

hageflekk fugleperpektiv Her er hageflekken sett i fugleperspektiv fra terassen
hageflekk fra siden ……og her er den sett fra innkjørselen.
nordvendt hagen
Dette er fra siden av huset. Bildet er tatt fra porten inn til bakhagen. Her skal snekkeren sette opp en trapp som skal gå ned fra den nedre verandaen.
venstre hjørne Jeg vil gjerne gjøre noe ut av denne lille flekken, og spesielt hjørnene. Her er venstre hjørne ut mot gangstien.
høyre hjørne ……..og her er høyre hjørne mot innkjørselen.
 

Jeg har tenkt og fundert på hva jeg skal finne på. Kanskje noen buskroser i hjørnene? Eller noen høye stauder. Har ikke så lyst på busker, for det var det her i 20 år før vi anla hagen på nytt. Jeg tenker også på noen bed langs gjerdene, men hvor brede skal de være? Det er 15 m. fra venstre hjørne og ned til porten til bakhagen. Gode forslag tas i mot med stor takknemlighet!!!

Ellers har jeg hatt en liten foto oppdatering på det som har begynt å blomstre i drivhuset.

bacopa bluetopia Bacopa bluetopia…….
bacopa snowtopia …..og Bacopa snowtopia
hills of snow Pelargonium Hills of Snow er så vakker med de varigerte bladene.
dobbel surfina Den første doble surfina er i blomst, en vakker og tander rosa sak var det:-)
cosmos double click Cosmos double click. De første som blomstret er rosa. Er spent på fargen på de andre. cobea og surfina Her har jeg gjort klar krukkene med Cobea scandens Alba og surfina som skal pryde espaliet over benken som jeg skrev om i et tidligere innlegg.

Ellers har jeg gjort et tappert forsøk på å kjøpe klatreroser, men utvalget er heller dårlig enda:-( Jeg får smøre meg med tålmodighet, men tålmodighet har aldri vært min sterke side……..

Enda en vakker vårdag, der jeg har fått vært masse ute. Skulle bare ønske temperaturen villle krype over ti grader og at den sure vinden ville gi seg.

17 kommentarer:

www.hagenpahytta.wordpress.com sa...

Den hagen din må da være det perfekte 'plot' for sånne bruksanvisninger for 'how to create a garden' i bøkene til Alan T og sånn - hvis du skjønner hva jeg mener. Der lager de jo hager av slike firkantede områder avgrenset av gjerder, hele tiden. Har du noen av de bøkene?

Ellea sa...

Nei, men det burde jeg jo definitivt ha! Hvordan får man tak i dem?

Anonym sa...

amazon er tingen. www.amazon.co.uk

Den linken er farlig - masse flotte bøker, men bøker er fritatt for moms trøster jeg meg med når jeg sender uhemmede bestillinger dit ;)

Charlotte sa...

Jeg synes ideen vi var inne på om å ha en runding i midten med gress, og kanskje en krukke i midten med noe tøft gress eller noe, så ha bed i alle hjørnene hvis du skjønner hva jeg mener,

Ellers kan du jo anlegge et sånn svingswongbed i midten?

jeg tenkte på sirkelen med plen i midten da den er lettest å vedlikeholde kanskje?

Tja,,, si det?

Ellea sa...

Jepp....farlig. Bestilling sendt:-)

Anne på Moseplassen sa...

det første jeg tenkte når jeg så de gjerdene var klatreplanter.... maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasse klatreplanter :D

Dersom du velger å anlegge bedd langs hele så har jeg veldig sans for den engelske "mixed borders" greia, hvor de har noe busker og noe stauder og noe høyt og noe lav også videre. Jeg ville ha valgt varierende dybde, kan variere fra ingenting til 1.5m dybde i organiske frie kurver bortover.

Ellea sa...

Klatreplanter er jo en glitrende ide....det er jo perfekt å klatre bortover gjerdet. Ideen med mixed borders høres spennende ut. Fra venstre hjørnet av hagen ned til porten inn til bakhagen er det 15 m. Blir kjedelig med rett bed hele veien.

Gry sa...

Klatreplanter slo meg også! Duftende kaprifol og klematis. Men så er det jo aberet med kaprifol at den tar over naboene.

Du skulle nå ha nok av planter i drivhuset...!

Ellea sa...

hihi......ja det burde være nok der. Har gjort en liten opptelling på klatreplanter. Skal nok få dekket litt gjerde. Men så er det jo vegger som skal dekkes også......

Juni sa...

Så fint det blir Ellea!
Hva med en liten dam?
Jeg tenkte på det fordi jeg har så lyst på en sånn i min hage.
Hvis du ser på bloggen til Kathrine og GundaM ser du hva jeg mener.
Ellers er mixed borders i engelsk hagestil helt perfekte for denne hagen. Og da kan du bruke mye av det som vokser i drivhuset ditt.
Sufinia er flotte plantet i bed også. Jeg har gjort det mange ganger og de breier seg flott utover og blander seg med det som ellers er i beddet.

Ellea sa...

Jo jeg har veldig lyst på en liten dam i midten Juni. Takk for tipset om dammer jeg kan kikke på. Nå har jeg fått så mange gode tips her at jeg begynner å se for meg noe hyggelig og vakkert her:-)

AnitaH2 sa...

Blomstererter er veldig fine på gjerder...
Men hvis gjerdet skal ha samme farge som husene våre, er clematis jackmanii'en utrolig flink til å lage kaskader av blomster som matcher perfekt. Kanskje litt kjedelig, men det er jo av og til en god grunn når "alle" har en plante?

Sine sa...

Det er rart hva et gjerde gjør for romfølelsen.

Jeg skal legge ut en oversikt over hvordan vi har fått romfølelse i en del av hagen vår når jeg har behandlet bildene. Og der håper jeg du kan hjelpe meg. Jeg har nemlig fått pcen min tilbake uten alle programmer jeg selv hadde lagt inn. Og jeg kan ikke huske hva det fotoprogrammet vi hagegale ble anbefalt heter. Jeg tror du også bruker det - et vi enkelt kunne laste ned. Kan du hjelpe meg her?

Ellers så jeg for to-tre år siden en fantastisk hage med sirkelplen på midten i bladet "Hagen for alle". Rundt denne var det treplatting som ble avbrutt av halvsirkler med bed som kom ut fra gjerdet. Det så helt fantastisk ut. Men hage er jo en smakssak da...

Ellea sa...

Sine: Det er nok PhotoScape du tenker på. Det er gratis å laste ned og helt fantastisk enkelt og morsomt å bruke:-))

Sine sa...

Ja, det er nok det. Takkar og bukkar.

Vivi sa...

Takk for koselig bursdagshilsen. Du har mange muligheter i den nye hagen foran huset, gitt.
Ønsker deg lykke til og håper på bilder.

Tonerose sa...

Takk for deg, ja - meget mulig jeg blir fuchsia-gal etterhvert! :o)

Så spennende med en helt ny hage å anlegge!! Og med gjerde rundt og alt, helt klart til å kunne slå seg løs i! :o)

Hadde det vært min hage, hadde jeg nok ikke vært i tvil - jeg ville anlagt en liten dam! Har selv laget damm i hagen vår, og jeg har allerede lyst på en til! hihi. Er jo så utrolig mange muligheter..! Hadde det vært min hage hadde jeg nok også valgt å plante klatreplanter rundt hele, synes det er nydelig frodig og herlig med slyngende blomster som velter ut over gjerder.. Ville nok også første året plantet ut en del erteblomster, blomkarse el også, inntil klatreroser el får tid på seg til å dekke nok.. (er utålmodig veit du..)

Når det gjelder damm så er det jo en veldig stor smaksak hvordan man velger å utforme den, om du ville valgt dette.. Enten om man vil ha den mest mulig naturlig med massevis av planter, ren og mer formell, etc etc. Så i et blad en gang brukt en gammeldags "stette"potte som stod midt i dammen, og en stor glasskule i midten. Potten var borret hull i, slik at pumpe og ledning var ført opp gjennom den slik at vannet kunne sirkulere og renne over kanten. NYDELIG, personlig og noe rimeligere dekor i dammen..

...gleder meg til å høre hva du slår deg løs med! ..og til å se bilder! :o)

Ja, du har et drivhus jeg tror samtlige hagegale misunner deg..! SÅ masse som allerde er kommet i blomst! og du og du, så skjønn den doble surfinaen er! ! !