lørdag 30. januar 2010

Man lærer så lenge man lever……..

….og nå har jeg lært litt om overvintring av fuchsia i drivhus. Tidligere overvintret jeg dem i mørke i kjelleren men det er det ikke plass til lenger, så nå må de overvintres i drivhuset. Jeg er forresten glad for at jeg ikke har dem i kjelleren nå, for den vanligvis frostfrie kjelleren har abosulutt ikke vært frostfri i den kulden vi har hatt denne vinteren.

I fjor mistet jeg de fleste fuchsene fordi sikringen gikk mens jeg var bortreist, så stakkarne frøs i hjel. I år har jeg dessverre også mistet en del. Ikke fordi de har fryst i hjel, men det har tørket ut. Jeg var ikke klar over hvor varmt og tørt det var inne i drivhuset når det var så bikkjekaldt, men stålende sol. Så stammen har tørket inn på omtrent halvdelen. Jeg har prøvd å kutte dem helt ned til jorden i håp om at de kommer med skudd fra røttene………..det er jo lov å håpe:) De som har klart seg best er de jeg ikke fikk klippet ned i høst, så nå vet jeg at til høsten skal jeg ikke klippe dem ned, iallefall ikke helt ned.

Det andre jeg har lært er at en død stikling ikke nødvendigvis er død. Jeg satte masse stiklinger i høst, men det så ut til at de døde etterhvert alle sammen, så jeg kastet de fleste. Et brett ble av en eller annen grunn stående, og der kommer det sandelig fram skudd på det som så helt brunt og dødt ut:

 

stiklinger

Så jeg skal aldri mer lempe ut stiklinger som ser døde ut. Heldigvis er de stiklingene som er igjen av dem som jeg har mistet morplanten til. Noen av dem jeg har mistet vet jeg at jeg får kjøpt igjen på lokale plantemarked, så totalen ser ikke så verst ut. Regner med at det er en 8-10 stykker som blir verre å få tak i. Ikke så ille som ifjor da jeg bare hadde 8 stk. igjen i live når våren kom.

Ellers var jeg på Plantasjen for å kjøpe litt jord i dag, og der stod det en stakkars puslete ranunkel som de skulle ha 12 kroner for. Den måtte jo jeg forbarme meg over;) Jeg får håpe jeg klarer å holde liv i den i drivhuset til den kan sette ut.

ranunkel

Og så har jeg priklet!!:) Masse tomatspirer er nå priklet over i hver sin lille potte og satt ut under plantelys i drivhuset. Selv om det er ganske kaldt for tiden klarer jeg å holde mellom 13 og 15 grader der ute, så det burde gå bra. Jeg har hatt en vanvittig spiring i år, så vi kan si det sånn: Går alt bra trenger nok ikke du å så noen Green Grape i år Anita:))

5 kommentarer:

AnitaH2 sa...

Supert! Jeg har ikke fått kjøpt frøene en gang, så det passer helt fint! Da kan du få Black Russian om en stund?

TurboLotte sa...

Yeyyyyy!!! Må også få priklet litt i morgen,

Ellea sa...

Jippi! Black Russian mot Green Grape, høres ut som en bra deal:)

Ninni sa...

Næh, ser der kommer det bittesmå spirer ja :) Jeg overvintret bl.a Fuchsia og min ene pellis på planterommet og ser hvor fort pottene tørker ut. Spsielt i terracottapotter. Vanner i ett sett synes jeg.

Nå må jeg bare begynne å så snart, ser det spirer landet rundt og jeg har mine frø i kjøleskapet enda.
God søndag Ellea!

anne - moseplassen sa...

blir spennende å se skjønner jeg, hva som overlever og i hvilken stand. Trist at du mister av plantene da, det er jo så kjekt med sånnt man har samlet og kjøpt og lett seg frem til.