torsdag 27. august 2009

Neste år…….

På bloggen til Vågsbygd Hagegale kom AnitaH2 med en utfordring om å lage et blogginnlegg med tittelen neste år………og den utfordringen må jeg jo ta.

Egentlig har jeg mest lyst til å kuppe denne utfordringen litt og kalle den ; hva fikk du gjort i år og hva skal du gjøre til neste år. Mest av alt fordi jeg er skrekkelig stolt over at jeg faktisk fikk gjort stort sett alt det jeg hadde bestemt meg for å gjøre i år.

Så da starter jeg med “kuppet” mitt.

Jeg skulle få satt opp gjerde rundt hagen foran huset, og det er blitt gjort. Det var det ikke jeg som gjorde, det hadde vi folk til, men det er gjort. Og det var viktig for å få gjort neste punkt.

Jeg skulle lage bed i hagen foran huset og det ble gjort. Jeg skulle få laget bed langs veggen ut mot gangstien i bakhagen og det ble gjort. I tillegg fikk jeg anlagt bed langs kortsiden av verandaen og langs den store steinen som ligger i hagen.

Jeg skulle få laget et bed langs nordveggen av huset, og det ble gjort helt på tampen av sommeren. Fikk ikke gjort det før fordi den veggen ble skiftet i sommer.

Jeg skulle lage sementheller og lage en hellegang fra porten inn til bakhagen og ned til terassen. Det er delvis gjort, mangler 6 heller så her må det støpes igjen snart.

Jeg skulle få  malt og satt opp pallekarmer til å dyrke mat i og det ble gjort.

Jeg skulle få satt opp en fontene i hagen foran huset, og etter en del runder med prøving og feiling kom den på plass.

Så var det neste år:

Til neste år skal jeg få laget bed videre fra hjørnebedet i hagen foran huset og videre ned langs gjerdet til porten.

Til neste år skal jeg ikke så like mye som i år og jeg skal definitivt ikke så like tidlig…….bare nesten.

Til neste år skal jeg sørge for å få hengt opp skikkelig plantelys over hyllene i drivhuset så plantene ikke blir så lange og slengete.

Til neste år skal jeg ikke så Nicotiana, iallefall ikke fragrant cloud som blir så diger og lang. De har  nesten tatt knekken på meg i år.

Til neste år skal jeg definitivtså Stemorsblomsten ‘yesterday, today and tomorrow’ som har vært en av de største suksessene i år.

 stemor2 stemor3 stemor1

Jeg plantet dem ut i blomsterkassene i slutten av april. Deretter ble de satt i bedet langs veggen ut mot gangstien. Disse bildene ble tatt i går. De strutter fremdeles av livslyst. Når de springer ut er de hvite og etter hvert blir de mørkere og mørkere lilla. Jeg plukker og plukker frø for tiden. Disse skal jeg ha mange av og jeg vet at det er mange som gjerne vil ha frø av disse.

Til neste år, dvs til vinteren skal jeg sørge for at jeg ikke reiser bort mens det er sprengkulde, samtidig som strømmen går i drivhuset. Vil ikke miste alle fuchsia neste år også……og så skal jeg ikke kjøpe noen varianter av lys lilla fuchsia til neste år. Jeg falt for alle doble lys lilla jeg så i år, så nå har jeg en hel haug av dem som er nesten helt like.

Til neste år skal jeg sørge for at både malva sylvestris og malva fastagiata blir satt laaaangt bak i bedet. Var ikke forberedt på at de skulle bli så diiiiiigre!!

Til neste år skal jeg ikke så noen petunia eller surfina. Det er mye greiere å kjøpe stiklinger.

Til neste år skal jeg ellers ha masse fint og varmt vær, så jeg slipper å bli så lei av å løpe idiot rundt i hagen for å binde opp alt som vinden har blåst over ende eller regnet har slått i stykker.

11 kommentarer:

AnitaH2 sa...

Et meget fornuftig kupp, og jeg noterer meg at du er i stand til å se halvfulle glass når jeg ser halvtomme. (Jeg foreslo en "har ikke fått gjort-liste i kommentar til egen Neste år-post...)

Men din "har gjort"-liste er jo mer som et brett breddfulle glass balansert av en bartender. Mens min hage ser ut som om det eneste jeg har gjort i år er å tømme alle de glassa...

;-)

Mete sa...

Så utrolig flink du har vært i år, Ellea! Og så strukturerte tanker for neste år...

Bønna sa...

Jeg mistenker at "yesterday, today and tomorrow" er en såkalt F1 hybrid slik at planter fra frøene ikke blir lik morplanten.

Ellea sa...

Nei og nei så trist Bønna, håper du ikke har rett......

Margrethes hus og hage sa...

Så flink du har vært og fått unna alt det du hadde planlagt å gjøre!

Høres ut som du har planene klare til neste år, tipper du får gjennomført dem også med gland :)

Ha en fin fredag! hilsen Margrethe

hildegoghagen sa...

Det var en lekker fiol! Er det lov å spørre hvor du kjøpte frøene? For jeg tror også at det er en F1-hybrid. Hvis dine malva ligner det minste på mine, så trenger du ikke bekymre deg for hvor du skal sette dem til neste år, de dukker opp over hele bedet....

TurboLotte sa...

Se der ja!! Skal heller ikke så de teite nicotianaene.. fytti..

Ellea sa...

Ja takk, Hilde, jeg er forberedt på at de dukker opp overalt, og håper jeg skal klare å spare bare på de som dukker opp /er flyttet langt bak. Det er lov å være optimist. Har prøvd å klippe dem ned når de er avblomstret........

Frøene til stemorsblomstene har jeg kjøpt fra T & M. Må nok kjøpte nye frø, for de er ganske riktig F1 hybrider.....

Wenche sa...

Synes du har vært utrolig flink i år jeg, du har jo fått gjennomført nesten alt du hadde planlagt :-)

Og de Nicotianaene, de skal ikke jeg så heller (ikke sylvestris for den saks skyld). Her blir det bare de lave (relativt) som får lov til å få berøring med jorda. Og så har jeg lovt meg selv at jeg ikke så en eneste staude, men det gjenstår å se om jeg klarer å gjennomføre akkurat det ....

Og du, den stemoren er jo bare skjønn.... (tar du hintet?)

Ninni sa...

Så flink du har vært med å gjennomføre hageplanene dine til tross for det våte sommerværet! Et sånt blogginnlegg vil ikke jeg lage...det blir bare nedtur. For her står prosjektene nesten bom stille og blir overført til neste år.

Jeg har kjøpt inn mengder med frø, så planene om å ikke så like mye som i fjor blir nok skrinlagt. Men hvor jeg skal plante alle sammen, nei det vet jeg ikke :) De fleste bedene er fulle, men kommer tid kommer råd, er det ikke det det det heter? Jeg vet at jeg skal plante en del månedsjordbær jeg har frø til i de store krukkene på verandaen i alle fall. Der er det plass :)

anne - moseplassen sa...

sånne nesteårslister er ikke noe for meg, eneste jeg har planer om til neste år er å fortsette å nyte hagen. Prosjektene får jeg ta som det faller seg ;)

Men du, jeg vil bare gi deg en klem for de siste kommentarene du har kommet med på bloggen min, du er alle tiders er du!